Hvordan finder du ud af, hvem du skal stemme?

Nu er der udskrevet valg, og det betyder, at du muligvis skal til at tage stilling til hvem, du egentlig vil stemme på. Det er dog ikke altid lige så nem en beslutning at tage. Derfor kan du her læse nogle forskellige måder, hvorpå du kan komme tættere på at kunne tage den rigtige beslutning. 

Undersøg

Det er selvfølgelig helt essentielt, at du ved, hvad du kan vælge imellem. Du skal altså gerne vide, hvilke folketingskandidater, du kan stemme på, og hvad de hver især står for. Hvis det virker for overskueligt at skulle læse om alle folketingskandidaterne, kan du starte med, at kigge på de forskellige partier. Der kan dog godt være forskel i hvad, der er i forskellige partiers mærkesager, og hvad, der er de enkelte kandidaters mærkesager.

Læs artikler

Det er også en god ide at holde sig opdateret under valget. Der vil nemlig ofte komme nyheder om valget , som kan gøre det klarere for dig, hvem du skal stemme på eller måske hvem, du slet ikke vil stemme på. Det er også en god ide at holde øje med, både det, som kandidaterne selv siger og det, der bliver sagt om dem. Husk på, at alle har deres eget perspektiv, og den bedste måde at vide mere om noget, er at se det fra alle vinkler. 

Snak med venner

Hvis du ikke helt kan overskue at skulle i gang med en stor efterforskning, kan du også sagtens snakke med nogle af dine venner. Især hvis du har nogle venner, der er gode til at holde sig opdateret. Du kender dine venner meget bedre end du kender de fleste folketingskandidater, så du ved nok også, hvad I er enige eller uenige om. En god og venlig diskussion er super god til at give dig en klarere ide om, hvor du står.

Tag en test

Under valg vil du altid kunne finde forskellige online tests, der kan vise dig, hvilke kandidater og partier, du er mest eller mindst enig med. Det vil ofte være TV2 eller DR, der udgiver dem. Kandidaterne vil alle få adgang til testen, så de selv kan angive deres svar. Dine svar sammenlignes så med alle kandidaternes svar, så du kan se, hvem du ligner mest i dine svar. Det er dog ikke altid helt sikkert, at testen giver dig den kandidat, du bør stemme på. Det er jo netop en test, hvor man ikke kan uddybe sine svar, og det kan have betydning for en hel masse. Men det er en god indikation.