Er det svært at køre bil?

Nej – vil det fleste erfarne bilister sikkert sige. Men måske kan de ikke huske, hvor underligt og svært det var dengang at de selv skulle lære det.

Så hvad skal man lære inden man sætter sig bag rettet med sit nye kørekort i hånden – og kan man egentligt køre bil, når man får kørekortet eller lærer man det først i løbet af årene, og glemmer man noget undervejs.

Først lidt om teorien
Har du haft kørekort i mange år, så har du sikkert siddet og terpet med en lærebog i teori, og har taget adskillige teoriprøver på dine aftener med undervisning hos din kørelærer. Er du yngre, og har fået dit kørekort de senere år, så har du sikkert haft mulighed for at prøve teoriprøverne hjemmefra på din egen PC. Uanset alder, så har du skullet afslutte din teoriundervisning hos Politiet.

Teori er noget, som er meget nemt for nogen, og meget svært for andre. For langt de fleste er teorien noget, som kræver ganske megen tid og indsats inden man med sikkerhed kan bestå teoriprøven.

Har du haft kørekort i mange år, og har måske bestået teoriprøven for 20, 30 eller 40 år siden, så er det måske en god idé at genopfriske din viden. Ikke nødvendigvis med en ny teoriprøve hos Politiet, men med at tage en teoriprøve online.

Der findes en række hjemmeside, som tilbyder dig, at du kan tage en teoriprøve enten gratis eller mod betaling af et mindre beløb. Du kan blandt andet tage en teoriprøve på BedreBilist.dk ( https://www.bedrebilist.dk/gratis-teoriproeve/)  eller Kørekortportalen.dk ( https://www.xn--krekortportalen-5tb.dk/prover/) .

Så er der den mere praktiske del
Langt de fleste erfarne bilister har sikkert glemt, hvor specielt, hvor svært og hvor underligt det var første gang at skulle sætte dig på førersædet i en bil. Det er trods alt noget, som mange af os gør helt instinktivt i dag.

For unge, eller ældre, som sætter sig bag rettet for første gang er det en meget speciel oplevelse. Det kan være svært at finde ud af, hvilken pedal der er bremsen, hvilken pedal der er speeder og hvilken pedal, at der er koblingen. Faktisk skal man lige tænke sig om inden man trykker foden ned for at sikre sig, at det er det rigtige, at man gør.

Parallelparkeringen og trepunktvendingen er nok de to manøvrer, som giver de nye bilister de største udfordringer. En trepunktvending bliver lidt til en fire, fem eller sekspunktsvending, inden man får helt styr på, hvor langt der er til forenden og bagenden af bilen. Parallelparkeringen er der nogen der aldrig lærer helt rigtigt – den bedste måde at lære denne parkering på er ved at bo i en storby og hver aften skulle finde en parkeringsplads.

Til gengæld har mange nye bilister nogle gange i fordel i forhold til mere erfarne bilister, og nye bilister vil nok bestå en køreprøve oftere end erfarne bilister, da de ikke har tillagt sig en række uvaner med tiden.

Men er det svært at køre bil?
Nej, det er det ikke. Men det kan være svært at lære – og så er det en livslang læring. Man skal altid holde øje med nye færdselslove, og har man ikke kørt bil i mange år, så skal man lige lære det igen.